Interview met Sjors Milder – Van topvisser naar brand manager van Guru

Interview met Sjors Milder – Van topvisser naar brand manager van Guru

Door: Marco Deckers in samenwerking met Guru

 

Allereerst enorm bedankt Sjors om tijd te maken voor dit interview voor een blog van Reniers Fishing.

--------------------------------------

Om te beginnen een aantal vliegensvlugge vragen, waarvan je er steeds 1 moet kiezen voor de rest van je leven (en waarom):

Maden of Vers de vase? Vers de vase!! Het is natuurlijk product, komt van nature in het water voor en een vis is er gewoon verzot op.

Vaste Hengel of Match? Vaste hengel!

Pellet of Mini Boilie? Pellet

Eén maand vissen of één maand op vakantie in Azië? Eén maand op vakantie in Azië? 1 maand op vakantie in Azië

N-Gauge Pro of A-Class hengels? N-gauge Pro

Licht voer of donker voer? Donker voer

Sjors en Sven of Anja vlogt op Youtube? Sjors en Sven

 

Vragen en Antwoorden:

Sjors, we kennen elkaar al jaren. Kun je ons vertellen hoe je ooit bent begonnen met vissen?

Nou, ik ben begonnen door mijn vader. Mijn vader was een fervent en geen verwend visser en ik wilde altijd al een keer mee, echter mocht ik nooit mee totdat ik mijn eerste zwemdiploma in de pocket had. Dus op een gegeven moment had ik mijn zwemdiploma behaald en kwam ik op woensdag vroeg naar huis waar ik de melding kreeg dat we gingen vissen. Ik ben naar boven op mijn slaapkamer gerend en ben op bed gaan staan springen omdat ik dat eenmaal geweldig vond!!

We zijn de eerste keer gaan vissen bij de Weggebekker op stek nummer één, waar heel veel voorn zit, heel veel snoek, maar ook veel karper. Ik heb best wel wat vissen gevangen die keer. De eerste karper ging goed! Nieuw haakje eraan. Tweede karper ging ook goed. Nieuw haakje eraan. Derde karper ging in die zin niet goed, want de kleine haakjes waren op! De reden van het einde van mijn eerste visdag.

Wat zijn volgens jou de belangrijkste factoren die je hebben geholpen om de top te bereiken in de hengelsport?

Ouders en geld.

Nee, Ik denk vooral ouders, hè? Ik bedoel, zeker, als je jong bent en je wilt iets bereiken, dan heb je een vader of moeder (liefst allebei) nodig die er achter staan. Denk aan de vele kilometers die Je moet rijden en ook wel het financiële gedeelte wat erbij komt kijken. Nou is het niet zo dat ieder verwend nest dit kan bereiken wat ik bereikt heb. Ik denk dat het ook belangrijk is dat je zelf alles in huis moet hebben om te worden wie je wilt zijn of wat je moet zijn om tot de top te komen. Ik denk dat dat het belangrijkste is. Doorzettingsvermogen, affiniteit, feeling en inzicht zijn nodig om de daadwerkelijke top te bereiken.

Maar hoe heb je dat geleerd? Is dat iets wat je van je ouders hebt meegekregen om niet op te geven of om oplossingen te zoeken voor bepaalde problemen die je aan de waterkant tegenkomt?

Niet zozeer denk ik. Je stoot natuurlijk altijd wel op weerstand. En laat me je dit vertellen? “Het maakt niet uit!”

Welke tak van sport waar je je in begeeft of dat het handel is of weet ik veel wat. Welke bedrijfstak maakt eigenlijk niet uit. Er is altijd afgunst!

Ik denk dat het iets is wat ik van jongs af aan heb meegekregen. Ik werd weleens gepest en  Ik denk dat ik me op die manier ook wel een soort schild heb gecreëerd, waardoor ik me eigenlijk van jongs af aan weinig aantrek van anderen.  Ook denk ik dat dat in deze sport ook gewoon heel belangrijk is geweest. Afgunst is altijd aanwezig en als je toch al een dikke huid hebt, dan trek je je daar geen zak van aan en precies dat heb ik ook gedaan.

Tevens denk ik ook vaak dat de negativiteit die anderen je eventueel geven, er bij mij voor zorgt dat er een extra groei mogelijk is én voor extra inzet zorgt. Dit, gecombineerd met een bijna een onuitputtelijke passie voor de sport, zorgt voor goede resultaten.

Bij mij hebben vooral leraren altijd al van kinds af aan gezegd, van: “nou, Ik weet het niet. Het is een gevalletje speciaal onderwijs. Blijf maar een jaartje zitten”. Ik weet niet of je wel hierin kan, of dat kan.

Uiteindelijk is er maar 1 leerkracht geweest in mijn leven die in mij geloofde, Juffrouw Margot van de groep (toepasselijke naam) “De Vissenkom”

Toen je nog op het hoogste niveau viste: Hoeveel tijd besteedde je wekelijks aan het trainen en voorbereiden?

Toen ik eigenlijk echt op mijn best was deed ik 5 wedstrijden per week. Dat is geen hele lange periode geweest uiteraard, want dat is niet vol te houden. Maar dat waren 5 wedstrijden per week. Ik denk realistisch gezien, sowieso altijd, twee wedstrijden per week en dan spendeerde ik er iedere dag minimaal een uur of 3 - 4 per wedstrijd aan. Dit allemaal naast school en werk.

Welke strategieën hebben je geholpen om constant goed te presteren? En zijn er geheime trucs die je nog niet met me hebt gedeeld?

Dat is eigenlijk is een hele belangrijke en dat gebruik ik ook nog steeds als ik een coaching sessie doe: Mensen verliezen zich heel snel in geheime voer, een mengeling, een toevoeging, een ditje en datje, een zusje en zootje. En ik zeg ook altijd: met een mooie dure kist win je geen wedstrijden, maar met een super strakke hengel win je wel wedstrijden.

Die kist, die zorgt ervoor dat je mooi in het water kan zit, daar heb je geen zak aan. Die strakke hengel zorgt ervoor dat je je dubbel beter kan presenteren, waardoor je effectief gezien meer beten krijgt. Nou, moraal van het verhaal, hou het simpel en zorg dat je techniek goed is! Op het moment dat jij het beste voer hebt, de duurste kist én de dikste hengel, maar jouw techniek is niet goed, dan kun je er goud in gooien, dan ga je nog steeds niet meer vis vangen!

Wat ik altijd deed?

Super simpel: de standaard dobbers, een standaard voer mengeling (fifty fifty 50% voer 50% leem). Dat was een gouden mengeling en die gebruikte ik overal! Dan kwam het eigenlijk puur en alleen op vissen aan! Juist door uren te maken aan de waterkant leer jij precies hoe die dobber zich moet gedragen, hoe je lift. Je leert gewoon de kleine details kennen en als je dat niet kent, weet, doet of toepast: dan kan je nog in een Lamborghini komen aanrijden. Maakt geen zak uit!

Wat is je meest memorabele viservaring?

Toen ik wereldkampioen werd op het WK2010

Hoe belangrijk is mentaal uithoudingsvermogen in de hengelsport, en hoe blijf je mentaal scherp?

Bedoel je op de dag zelf van de wedstrijd of over een langere periode?

Beide!

Bij vissen is het niet altijd even eerlijk.  Er is nog altijd een factor geluk, als in, welke plaats je loot en dat kan je natuurlijk echt wel op je op je motivatie cq. uithoudingsvermogen natuurlijk gaan inwerken, hè?

Het kan voorkomen dat je een of twee keer slecht na elkaar loot en het is allemaal klote! Je kan dan besluiten om niet meer te gaan. Maar als jij ervoor zorgt dat jij gewoon goed vist, dan kun je op een slechte plaats altijd nog wel een redelijke uitslag vissen.

Plus, ik denk ook nog eens dat je niet moet zijn van de korte termijn motivatie. Wat wil ik daarmee zeggen? Vaak zat, heb ik wedstrijden van 4- 5 uur gevist die ik gewonnen heb in het laatste kwartier.

Dus jij moet constant weten waar je het voor doet en hoe een vissessie kan lopen. Daarbij is het opbouwen natuurlijk het allerbelangrijkste. Want je moet juist toewerken naar het einde van de vissessie. (9 van de 10 keer is dat ook het beste) Maar ook als het helemaal hartstikke ruk loopt, moet je wel die focus en die concentratie blijven houden. Wetende dat je in het laatste kwartier, de laatste 5 minuten of het laatste uur gewoon nog een groot verschil kan gaan maken. Ik denk wel dat dat heel belangrijk is.

Als ik nu ook kijk naar het feit dat ik nu mijn voet heb gebroken, en wetende dat ik mijn enkelbanden heb afgescheurd, met als resultaat dat al heel lang niet heb kunnen sporten. Als je nu al ziet wat voor een invloed dat heeft op je concentratie en uithoudingsvermogen. Dan kan ik ook wel stellen dat de juiste voeding, voldoende beweging en gewoon gezond bezig zijn ook heel belangrijk is tijdens je wedstrijden op hoog niveau. Veel vissers of veel mensen denken dat dat niet zo is: Dikke lul drie bier! Ik weet beter.

De eerder genoemde keuzes om te stoppen met de topsport, wat heeft je dat gebracht?

Rust!

Ik ben gestopt, ten eerste omdat het allemaal wat veel was. Dat brengt mij dus ook rust gewoon in het dagdagelijkse leven. Ik merkte gewoon tijdens het werken, dat als je volgend weekend 2 grote wedstrijden gepland hebt staan ik mijn rustdagen niet meer had. Dus die boog is constant gespannen en ik merkte dat vooral op een gegeven moment het mij een beetje tegen is gaan tegenstaan. Dit in combinatie met wat teleurstellende resultaten op internationaal gebied de laatste jaren, heeft mij ook gewoon doen beslissen dat ik momenteel niet meer de persoon ben die ik 10 jaar geleden was. Toen liet ik alles vallen om alleen maar het beste resultaat te behalen. Dat is gewoon een serieuze afweging geweest en een weloverwogen besluit om andere mensen die juist wel die mentaliteit hadden, die ik toen had, een kans te geven!

Ja netjes! Het hoort bij een topsport mindset dat je die kans juist geeft, hè? Hetzelfde als al die oude lullen die nog in het voetbal nu met het EK rondrennen waarvan je denkt: “hadden die nou echt in het veld moeten staan? Hadden die zich niet” kunnen opofferen voor jongere getalenteerde spelers die ervaring moeten opdoen? Complimenten Sjors!

Verder kijkend naar die topsport mindset: Heeft het je ook gebracht waar je nu staat op professioneel vlak bij Guru?

Ja, zo heb ik het nooit bekeken. Maar het zou wel degelijk kunnen, ja.

Kijk, en ook continu In de hengelsport bezig zijn in het weekend en doordeweeks. Sommige mensen die vinden het helemaal geweldig!  Ik vind dat ook, maar goed, dat gaat je op den duur wel tegen staan. Het is waarschijnlijk hetzelfde als dat Max Verstappen iedere dag hetzelfde rondje moet rijden in zijn formule 1 wagen. Daar zou hij ook niet goed van worden. Komt erop neer dat de boog kan niet altijd gespannen kan zijn.

Heb je ooit te maken gehad met rivaliteit of controverses binnen de hengelsportgemeenschap?

Weet je wat het is? In zekere zin krijg je met je heel veel jaloezie en afgunst te maken. Er zijn altijd mensen die jaloers worden en die bepaalde dingen gaan vinden. Die proberen zwakke plekken te zoeken om jou proberen zwart te maken, en uiteraard is dat gebeurd. Dat zijn toevallig wel vaak de mensen die zelf nooit iets bereikt hebben en nergens meer te zien zijn in de scene.

Ja, en dat gaat om op allerlei manieren natuurlijk, hè? Veelal door dingen te vertellen die gewoon niet waar zijn of dat jij de regels overtreedt of gekke dingen toevoegt aan je voer. Ik heb het allemaal gezien en gehoord.

Het is gek he? Maar goed, het hoort erbij, ik denk dat je dat in elke tak van sport hebt. Misschien in de hengelsport net nog wel een beetje meer.

Ja jij weet zelf, je bent ook vertegenwoordiger geweest. Je weet precies wat in de winkels gebeurt. Er staat in grote koffieautomaat, een pak een pak koekjes erbij en de sterkste roddels komen eruit.

Hoe zorg je ervoor dat je altijd voorop blijft lopen in een steeds veranderende industrie?

Ik denk dat het vooral belangrijk is om om je heen te kijken. Je mag nooit oogkleppen opdoen en vastroesten of denken dat de huidige methode die ik gebruik al op hun plaats zijn. Dat is het voor de rest van mijn leven! Je moet vooral een open mind hebben in alles. Technologieën wisselen elkaar in rap tempo af en als voorbeeld is Instagram helemaal hét social media platform. Echter stiekem loert TikTok om de hoek. Nou, en als ik je nou vertel dat onze lake manager van Nolderwoud gesolliciteerd heeft aan de hand van een TikTok filmpje, dan vind ik dat geweldig! We hebben dus een hele succesvolle aanwinst verkregen door een relatief onbekend social media platform. (voor de hengelsport dan he)

Maar dat is het leuke: Wij zijn juist wel actief op TikTok, Maar de concurrentie niet. Wij zitten momenteel aan 53000 volgers met Guru op TikTok! Blijft wel de vraag: “Wat gaat het volgende platform worden?”

Wat zijn je toekomstplannen en doelen binnen de hengelsport? En waar zie je jezelf in die toekomst?

Ik had laatst een hele interessante discussie met iemand erover. Kijk, weet je wat Het is? Als je kijkt naar hetgeen wat we nu hebben gedaan met het Guru Experience Center Nolderwoud. Het is voor de hengelsportsector relatief ongekend, ongezien en ongehoord.

En de eerste reacties daarop waren niet mild vanuit de handel. Dat hebben we niet gedaan om de handel of de winkelier uit te gaan schakelen. Het is meer een behoefte en een gat wat we willen opvullen. Een stukje product kennis overbrengen en eigenlijk de juiste informatie zien te krijgen van onze eindgebruikers om zo te kunnen inspelen op juist de behoefte van de eindgebruiker.

Als je daarna kijkt, dan zie je gewoon dat wij best wel wel innovatief zijn en dat dit pas het begin is. Als je dan ook gaat kijken naar ambities en dergelijke, dan denk ik gewoon dat dat het allerbelangrijkste is. Wij moeten gewoon het meest vooruitstrevende sterke merk binnen de hengelsport worden en/of blijven.

Zeer innovatief zijn op de manier waarop wij met mensen omgaan en hoe we met Mensen werken. Dus ook de eindgebruiker benaderen en niet alles over de rug van derden laten gaan. Ik denk dat dat een hele belangrijke is. Maar ook gewoon voorzien In de behoefte van de visser en dus ook faciliteren! Want we hebben natuurlijk ook de Groenen die over onze schouder meekijken. EN hoe meer wij kunnen faciliteren, hoe meer wij de sport naar de toekomst toe ook veilig kunnen stellen.

Ik denk dat dat het belangrijkste is: Faciliteren en in stand houden van de hengelsport!

Ik vind het een goede gedachte Sjors, echter hoor ik nog altijd winkeliers die het een doorn in het oog is. Vooral het verkooppunt ter plekke. Wat ik me afvraag is hoe je die winkelier zou kunnen overtuigen van de goede intentie van jullie?

Het is leuk en aardig. De mensen die er rondlopen en werken moeten ook gewoon een boterham verdienen. Dus er is geen enkele andere mogelijke manier waarop dat zou kunnen. Ja, op het moment dat de winkelier ons personeel daar gaat betalen, dan even goede vrienden. Geen probleem, maar ja, weet allemaal dat dat niet gaat gebeuren, dus ik denk dat ons motto moet blijven: faciliteren, faciliteren en nog eens faciliteren. Ik denk dat dat het allerbelangrijkste is.

We zullen naar de winter toe ook winkeliers daar daadwerkelijk uitnodigen voor product trainingen en dergelijke. Dat is de enige manier waarop we dat kunnen doen. In de hoop dat ze zullen inzien dat we het goed bedoelen.

Welke fouten zie je vaak bij beginnende vissers? En hoe vaak heb je die fouten zelf gemaakt voordat je het doorhad?

Niet focussen op de juiste zaken die ertoe doen! De mooie spullen en de geheime toevoegingen die er niet zijn. Blijf bij de basis en keep it simple!

Wat zou je advies zijn aan (jonge) vissers die dromen van een carrière in de hengelsport?

Ik denk als jij daadwerkelijk droomt van je carrière In de hengelsport en die carrière is niet in een winkel staan maar bij een merk werken, dan is het heel belangrijk dat je ervoor zorgt dat je netjes naar school gaat, je opleiding afgerond op het gebied van sales en/of marketing en dan maak je kans op een carrière. Doe je dat niet en denk je als tegelzetter: “Ik ga carrière maken in hengelsport”, ja, dan kun je het wel vergeten, Maar dat is eigenlijk in iedere tak hè.

Ik weet nog goed dat je naar Korda belde toen ik er 2 jaar werkte en vroeg naar een stageplek. Je hebt niet 1 keer gebeld, maar bleef volharden. Ook dat telt mee! Laten zien dat je je vastbijt en een commercieel persoon bent die niet zomaar opgeeft. Dit resulteerde wel in je stageplek uiteindelijk! En de rest

Jazeeeeeker!! Natuurlijk! Maar ik denk ook vaste vastberadenheid en het doorzetten is daarin belangrijk, hè. Ik denk, nee is nogal nog niet altijd nee. Ik weet nog goed met de eerste keer bellen. Je antwoord was: “Ja, we zitten nu in een verhuizing. Bel over een jaar maar terug.”

 

Sjors enorm bedankt voor dit interview en ik hoop dat de lezers er iets aan hebben gehad. Het ga je goed makker!