Karperonderlijnen voor het boilievissen – zie jij nog door de bomen het bos?
Karperonderlijnen voor het boilievissen – zie jij nog door de bomen het bos?
Begin je net pas óf ben je al een hele tijd aan het vissen? Het maakt eigenlijk niet veel uit. Deze blog is geschreven voor iedereen. Het doel van deze is om wat duidelijkheid te verschaffen in de letterlijke wirwar van onderlijnen die mensen gebruiken in onze karper visserij. Gebruik ik stijf, soepel of semi-stiff materiaal? Welke haak hang ik eraan? Hoe werkt de rig onder water? En uiteindelijk de ham vraag: Welke rig vangt mij de meeste vis?
Een kort verhaal vooraf
Een goede maat van me was na een flinke periode afwezigheid van het karpervissen spontaan met me naar Frankrijk afgereisd om er een lang weekend te vissen aan een kanaal. Ik was er zelf al redelijk wat keren geweest en had er mooie vissen tot 21kg gevangen. Een prachtig kanaaltje met relatief weinig buitenlandse vissers, enkel een aantal locals die ik inmiddels al bijna allemaal gesproken heb en stuk voor stuk super toffe mensen zijn. Mensen die ’s avonds met een pintje langskomen en eentje zelfs met een hele BBQ schotel. Geweldig! Waar was ik? Ohja, mijn maat. (lastig soms adhd) Op deze trip ving hij meteen in de eerste nacht zijn pb van 23,8kg! Een geweldige oude strijder waaraan je zag dat het ooit een vis is geweest die een behoorlijk stuk zwaarder was geweest.
Eenmaal thuisgekomen, begon mijn maat zijn hele uitrusting opnieuw samen te stellen en tevens als een gek onderlijnen te knopen. Eerst waren dit normale standaard hairrigs, echter naarmate de week vorderde was hij onder de invloed van alle data die hij had kunnen verkrijgen op YouTube, zelf aan het ontwikkelen gegaan. De meest “inventieve” onderlijnen passeerden de revue. Als hij er mee zou zijn gaan vissen, denk ik, dat hij enorm veel geluk zou moeten hebben gehad, wilde de vissen zich haken met het fabriceersel.
Na jaren met enorm veel karpervissers gesproken te hebben op beurzen, merk ik dat de mensen gewoon door de bomen het bos niet meer zien. Zoek maar eens op het internet of op YouTube naar het woord rigs. Het is een gekkenhuis! En ja, de meeste doen hun ding (vissen vangen) heel goed! En ook weer niet!
Laat ik beginnen met te zeggen: Er is geen wonder-rig! Elke rig wordt tijdens je sessie meermaals zonder problemen opgezogen en uitgespuwd door onze belaagde vriend. Zelfs rig-genieën zoals Danny Fairbrass, mensen die NUL aan het toeval overlaten en je ook dus van uit mag gaan dat elk onderdeel aan hun montage klopt, ervaren dit. Check dit maar eens:
Dit is niet om je nog onzekerder te maken hoor, echter meer om je gerust te stellen. Zorg vooral dat je een aantal factoren goed hebt:
- Op welk type bodem vis ik?
- Welke onderlijnen en loodsystemen pas ik in welke situatie toe? Rig en loodsysteem! Vist mijn rig? Maw kan de vis tot haakaasopname komen zonder problemen?
- Welke haak? EN Is mijn haak scherp?
Op welk type bodem vis ik? Aka het substraat!
Maar hoe weet ik op welk type bodem ik vis? Is het er hard, zacht of ligt het vol met wier??
Dat zul je dus eerst moeten uitvogelen.
De meeste extreme is om een duikbril op te zetten en naar de beoogde plek te zwemmen waar je je rigs wilt droppen, echter ons weer zal dit helaas niet altijd toelaten. Te koud en vooral te nat
Het markerlood
Een goed begin is om enkel een markerloodje aan je hengel te knopen. Het liefst heb je een molen met gevlochten materiaal erop. Gevlochten lijn heeft namelijk geen rek en geeft dus ook de signalen perfect door als je met je loodje op de gemarkeerde plek gaat gooien. Het liefst gebruik ik de volgende materialen:
Het loodje | |
Je werpt hiermee dus op je beoogde plek en net voordat het loodje het wateroppervlak raakt, rem je de lijn af op de spoel met de vinger. (Toptip: Je kan ook de lijnclip gebruiken om de afstand goed in te stellen) Je wilt namelijk dat de lijn zich volledig strekt en dat je in direct contact met het lood staat zodra deze het wateroppervlak raakt. Vervolgens houd je je hengeltop omhoog en probeert te voelen wat het lood in het water doet.
Twee dingen kun je nu voelen:
- Een harde bonk op je hengeltop (harde bodem! Zand, grind, steen, mosselbank een schone kleilaag)
- Niks (modderbodem of wier)
Eenmaal geland en je hebt het eerste signaal “gevoeld”, dan trek je het loodje naar je toe om een beter beeld te krijgen van de situatie. Haal nu voorzichtig je loodje binnen en bekijk deze goed naar meer signalen van je visplek:
- Zie je krasjes op het lood, dan weet je dat er een mosselbank. De mosselen snijden in de coating van je lood. Op zich is dat niet verkeerd, want karpers eten mosselen en zullen er ook vaker in de buurt hangen. Wel moet je dan oppassen dat je er niet bovenop ligt te vissen. De mosselen zijn zo scherp dat ze met weinig moeite door bijna elk type lijn kunnen snijden.
- Hangt er wier of modder aan je markerlood, dan weet je in ieder geval dat dat materiaal er ligt.
Je voelt niks als er een dikke laag wier ligt of een goede laag modder, dan zul je niet veel voelen met de landing van het markerlood. Het verschil tussen beide voel je als je gaat trekken. Moet je hard trekken en voel je het lood opeens losschieten om vervolgens geen weerstand meer te voelen dan heb je met modder te maken. Schiet het lood los en wordt het regelmatig belemmerd met terughalen dan heb je met wier te maken.
Welke onderlijnen pas ik in welke situatie toe?
Harde bodems (zand, grind, harde klei)
Veel vissers zoeken naar harde platen en de reden is heel simpel: elke rig en loodsysteem kun je hierop toepassen. Harde bodems maakt het presenteren van je systeem, rig en haakaas vrij eenvoudig. Eigenlijk hoef je minder problemen te omzeilen en weet je dat je montages zijn ding doen eenmaal ter plekke.
Harde platen kunnen ook erop wijzen dat het plekken zijn die de karper regelmatig bezoekt om te eten of wellicht zich te ontdoen van parasieten. Zogenaamde carpholes zijn kleiplekken waar de karper graag zijn flanken “poetst” met mineraalrijk klei. 1 ding weet je zeker: onze favoriete vis komt hier vaker, dus zal er ook vangbaar zijn.
Welke rigs? Eigenlijk alle!:
- Een standaard hairrig
- Een spinner rig
- Een combi rig
- Een chod rig
- Een hinged stiff rig
- Een popup rig
- Een KD rig
- Een solid bag rig
- Een method feeder rig
Zachte bodems
Zachte bodems kennen wel wat valkuilen. Aangezien we altijd met een loodsysteem aan de slag gaan bij het boilievissen zal het loodje altijd wegzakken in deze laag. Ga je dus met vast lood en een te korte onderlijn aan de slag dan zal je presentatie in de modder wegzinken. Het is niet zo dat je dan helemaal geen beten meer zal krijgen. De karper zit vaak met zijn kop in de modder om muggenlarven te eten en is het best gewend om er voedsel te zoeken. We willen echter dat de presentatie mooi bovenop de modderlaag wordt gepresenteerd. Dit zorgt er namelijk voor dat je onderlijn beter kan draaien in de onderlip van de vis en dus je rig mechanics net iets beter zijn werk doen.
Wat zijn de opties?
- Een helikopter systeem waarbij de onderlijn vrij over de leader van het lood af kan schuiven. Dit zorgt er namelijk voor dat je lood, inclusief de modderlaag dikte aan leader de modder in kan schuiven. Je onderlijn ligt dan mooi op de modderlaag en doet hier zijn ding. Toptip: zorgt voor een popup of wafter als aas. Dit ligt er nog beter bovenop. Gebruik je dus een helikopter systeem, dan maakt het eigenlijk niet uit of je een stijf of zacht materiaal gebruikt.
- Een vastloodsysteem of inline : dit wordt al iets lastiger. Wil je echter toch met de vorige systemen vissen, dan kun je enkel je loodgewicht en onderlijnlengte aanpassen. Lichtere loden zakken minder diep in de modder. Wil je toch met een zwaarder lood vissen, dan zul je de lengte van je onderlijn moeten aanpassen aan de dikte van de laag modder. Toptip: Gebruik een solid pva bag met een lichter loodje van 20-30 gram. Deze zal zich bovenop de modderlaag leggen als een hoopje voer met daarin je haakaas.
Rigs die we goed kunnen inzetten op een heli leader:
- De Chod rig
- De Spinner rig
- Hinged stiff rig
De allround rigs die je overal kwijt kan!!
Vissen moet je doen waar de vis is. Klinkt logisch, toch? Maar als ik vraag hoeveel mensen er springende vissen aanwerpen, dan zijn er maar weinig mensen die dit doen. Ik ken enorm veel hele goede vissers die deze techniek toepassen en er goed resultaat mee hebben behaald.
We zitten alleen dan weer met 1 probleem: Hoe ziet de bodem er juist op die plek eruit? Geen idee! Eerst gaan gooien met een markerlood? NIET DOEN! Wellicht verjaag je dan juist die ene vis daar.
De oplossing: zorg dat je er een chod rig/ of spinner rig heengooit voorzien met een licht loodje op een helikopter leader voorzien van een popup. Je verstoort zo niet teveel en de kans dat de vis nog in de buurt is is vrij groot. Ga ook niet als een dolle voer brengen naar die plek, want we willen juist die vis vangen niet onze kans verkleinen doordat deze vis zich eerst door het voer moet gaan werken voordat hij bij het haakaas is.
Toptip 1. Test je chod of spinner rig in de oeverzone! Is de popup goed uitgebalanceerd en trekt hij de rig of de leader niet omhoog? Dan is het goed! Is het drijfvermogen van de popup te laag, dan is het ook niet goed. De rig moet wel zijn werk kunnen doen en mooi in die onderlip van de vis kunnen draaien. Zo maak je een chod rig.
Toptip 2. Valt de haakpunt van de chodrig op de bodem? Dan kun je je popup van een klein stukje kurk voorzien dat we aan de onderzijde erin boren.
Bij Reniers Fishing hebben we een veelvoud aan leaders, onderlijnen en materialen om ze zelf te maken: